Een kruis aan de muur

door Johan Krijgsman

Op mijn fiets ging ik naar haar toe. Binnengekomen mocht ik plaatsnemen in de ruime woonkamer. Haar dochtertje van 4 jaar keek naar een tekenfilm. Aan de muur hing een groot kruis met een Jezus figuur. Deze bleek van haar vriend te zijn die ik in een andere kamer hoorde. Tegenover mij zat de vrouw die een Bijbel had aangevraagd naar aanleiding van een folder. Voor haar lag een ‘bijbel’, een kinderbijbel en een volgeschreven kladblaadje met vragen over het geloof. Onder het genot van een kop koffie ging ze van start.

 

Gestorven aan een kruis?
Weet u, ik ben niet met het geloof opgevoed. Mijn moeder was een heel klein beetje Katholiek. Die doet er niets meer aan. Toch heb ik vaak het gevoel dat er iets moet zijn. Vooral de laatste tijd ben ik hier erg mee bezig. Ik word er gewoon op aangetrokken. Heel vreemd. Daarom lees ik steeds in deze bijbel die ik van een vriendin heb gekregen. Die is van de eh…? ‘Jehovagetuigen’, vulde ik aan. Juist, maar toch heb ik het gevoel dat deze bijbel niet helemaal klopt. Ik heb bijvoorbeeld wel eens gehoord dat Jezus – zo heet Hij toch? – aan een kruis is gestorven. In deze platenbijbel, die bij deze bijbel hoort, staat dat Hij aan een balk is gestorven. Kijk maar, op deze plaat ziet u het. Eens even kijken: wat had ik nog meer voor vragen opgeschreven?

Zoekend naar woorden probeerde ik haar onder andere te vertellen waarom het een kruis móest zijn. Wijzend op het kruis aan de muur kon ik haar ook aanschouwelijk onderwijs geven. Soms is een zichtbaar kruis in dit werk makkelijk…Opnieuw kwam ik erachter hoe moeilijk het is in eenvoudige taal de Bijbelse boodschap te verduidelijken. 

Om Jezus' wil
Tot slot kwam het Woord aan het woord en sloot ik het gebed af met ‘om Jezus wil, amen’. Vaak zeggen we die laatste zin van het gebed onnadenkend. Na dit indringende en leerzame gesprek kreeg dit einde waarde. Het kan alleen door Zijn kruisdood dat zondaren behouden worden. Door Zijn Geest geleid zullen ze komen tot hét kruis. Dan is er geen kruis aan de muur meer nodig. Er is alleen genade om Jezus’ wil. Amen.