Ook dat is Amsterdam...

door Johan Krijgsman

Het was stralend weer die zondagmorgen toen we naar de evangelisatiepost gingen.Al pratend reden we langs de grachten. Vanwege het vroege tijdstip was het nog stil op straat in Amsterdam. Toen we een kruising naderden zagen we over een brug twee oudere dames lopen. Allebei een rok aan, een hoed op en tas aan hun arm. Zo te zien waren ze op weg naar een kerk. Op zich niets bijzonders want ook dat kom je in Amsterdam nog tegen. Naast veel negatiefs ook een positief beeld van Amsterdam. Fijn!

Opengeslagen Bijbel
Toen we dichterbij kwamen konden we onze ogen niet geloven. Eén van de dames had in haar handen een opengeslagen Bijbel. Al gaande las ze daarin met volle aandacht. Door niets en niemand liet ze zich afleiden. En eerlijk is eerlijk: dit kom je niet elke dag tegen op straat in Amsterdam. Het kan wel gebeuren dat je mensen tegenkomt die hun Bijbel lezen in de tram. Maar zo op straat? Je zou kunnen zeggen: een wandelend evangelisatiemiddel. Gelijk kwam de kamerling in mijn gedachten die ook al gaande las. Het was op dat punt moeilijk om te stoppen en te vragen: Verstaat u ook wat u leest? Ondertussen hield ze ons een spiegel voor. Ben ik zo met het Woord op weg naar de kerk om het Woord te brengen? We reden verder en concludeerden dat ook dít Amsterdam is.

Prostituee
Verderop werd onze aandacht opnieuw getrokken. Dit keer naar een jongedame. Aan haar kleding en uitstraling was duidelijk te zien dat ze de afgelopen nacht had ‘gewerkt’. Ze zag er moe uit en was waarschijnlijk op weg naar huis. Ook dát is Amsterdam. Je kunt alleen maar te doen hebben met zo’n jongedame. Ook dan heb je de neiging om te stoppen voor een praatje. Al was het maar om haar ervan te overtuigen dat ze zondig bezig is. Om haar op Jezus te wijzen, de Vriend van hoeren en tollenaren. Om haar ook vervolgens verder te helpen.

Wat een nood schuilt er vaak achter zo’n (jong) leven en… van haar bezoekers. Even tussendoor: bidt u wel eens voor deze vrouwen en hun bezoekers? Ik hoop dat ik het mis heb, maar volgens mij gebeurt dit in onze kerken sporadisch. Uiteraard bidden we voor bekering en de voortgang van Gods Koninkrijk. Voor zending en evangelisatie. Maar voor deze mensen en hun bezoekers…? De Heere Jezus had ook oog voor déze mensen.
Volgens de statistieken van ‘Tot Heil des Volks’ bezoeken ook mannen uit onze achterban deze vrouwen. Nooit gedacht? De aloude catechismus zegt: we zijn geneigd tot álle kwaad. Dus jij en ik ook. Als je een pen rechtop zet, heeft hij de neiging om te vallen. Zo is het met ons. Die meent te staan zie toe dat hij niet valle.      

Twee uitersten
Op die zondagmorgen zagen we vlak bij elkaar twee uitersten. Voor het oog grote verschillen. Maar zonder het ware geloof in de Heere Jezus hebben ze één ding gemeen. Het blijven dan verlóren mensen. Wie we ook zijn, we hebben de Zaligmaker nodig. De Heere zegt dat Hij geen lust heeft in de dood van de goddelozen, maar dat ze zich bekeren.
Ook deze boodschap wordt in verschillende kerken in Amsterdam nóg gehoord. Ook dat ís Amsterdam. Laten we biddend het werk steunen dat in Zijn Naam nog gedaan wordt in Amsterdam en ons land. Of moeten we straks zeggen: ook dat wás Amsterdam…? Heere: ‘Aanschouw het verbond, want de duistere plaatsen des lands zijn vol woningen van geweld’ (Psalm 74:20).